32,00 

(1 opinia klienta)

Miód nawłociowy jest wytwarzany przez pszczoły z kwiatów nawłoci pospolitej (Solidago vigaurea), zwanej także nawłocią późną lub mimozą. Roślina ta charakteryzuje się żółtymi kwiatami i dość powszechnie występuję na naszych terenach. Nawłoć jest rośliną bardzo cenioną w zielarstwie, jej prozdrowotne właściwości już od lat są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dlaczego ziołolecznictwo od lat korzysta z dobrodziejstwa nawłoci? Choć sama roślina dla osoby postronnej może być nawet szkodliwa, to w rękach specjalisty sprawnie zmienia się w panaceum na szereg dolegliwości, w szczególności tych pochodzących ze strony układu moczowego.

Opis

W przeszłości miód pozyskiwany z kwiatów nawłoci był powszechny i bardzo ceniony, nazywany nawet był „nektarem życia”. Miód ten wykorzystywano do łagodzenia dolegliwości związanych z zapaleniem pęcherza moczowego oraz do naturalnej antybiotykoterapii. Dziś wiemy, że nasi przodkowie mieli rację i wiele z prozdrowotnych działań miodu nawłociowego zostało potwierdzonych w badaniach naukowych.

Miód nawłociowy nie jest obecnie tak popularny i powszechnie stosowany jak miód akacjowy czy lipowy jednak powoli zaczyna się to zmieniać. Dzięki jego prozdrowotnym właściwością rośnie grono jego entuzjastów.

Miód nawłociowy – właściwości

  • Tak jak i sama roślina wykazuje pozytywne oddziaływania na układ moczowy, działa moczopędnie i bakteriobójczo.
  • Zawiera bardzo duże ilości flawonoidów. W szczególności rutynę i kwercetynę, które w pozytywny sposób oddziaływają na układ krążenia, szczególnie w zakresie poprawy ukrwienie nóg. Dlatego też miód nawłociowy sprawdzi się w diecie osób z wysokim ciśnieniem krwi.
  • Wykazuje także działania antyseptyczne i stymulujące układ odpornościowy, dlatego warto włączyć go do swojej diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
  • Jak pokazują badania, miód nawłociowy ma jedną z najsilniejszych aktywności antybiotycznych, pod tym względem można go uznać za polski odpowiednik znanego miodu manuka.
  • Dodatkowo, jest on również źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego sprawdzi się zwłaszcza u osób narażonych na niedobory witamin związane z nadmiernym wysiłkiem fizycznym jak i przewlekłym stresem.
  • Wykorzystasz go także w pielęgnacji ciała, twarzy oraz włosów. Dodającjest  do balsamów czy maseczek do twarzy. Czasem wykorzystywany jest również jako naturalny balsam regenerując usta. Niektórzy praktykują nawet kąpiele z dodatkiem miodu, wykorzystując jego działania rozkurczowe, stosują go jako środek niwelujący stan napięcia mięśniowego.

Zalety stosowania miodu nawłociowego

  • Miód nawłociowy ma charakterystyczny, przyjemny zapach. Ma barwę ciemno-żółtą, dość szybko ulega krystalizacji i z postaci płynnej przechodzi w postać miękkiego kremu. Dlatego łatwo można go stosować jako dodatek do pieczywa.
  • W smaku miód nawłociowy jest słodki, z delikatnie wyczuwalną nutą kwaskowości, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako dodatek go do jogurtu, owsianki, koktajlu czy dresingu do sałatki.
  • Ze względu na swoje cenne właściwości bakteriobójcze warto mieć go w swojej kuchni szczególnie jesienią i zimą, w okresie zwiększonego ryzyka infekcji górny dróg oddechowych oraz latem, gdy jesteśmy narażeni na większe ryzyko infekcji pęcherza moczowego.
  • Ze względu na swoje właściwości ochronne sprawdzi się w szczególności u osób starszych.
  • Miód nawłociowy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w nieco mniejszej temperaturze niż inne miody. To pozwoli na długo zachować jego cenne właściwości, zwłaszcza te bakteriobójcze.

Informacje dodatkowe

Waga

650g, 1250g

Marka

Spiżarnia u Michała

1 opinia dla Miód nawłociowy 650g

  1. Mietek67

    Super miód, bardzo dobrej jakości, a miody jadam od dziecka.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *