33,00 zł
Miód to król wśród zdrowych produktów naturalnych, z których na co dzień korzystamy w naszej kuchni. Pozwala stworzyć wyśmienite potrawy, jest aromatyczny, wyborny w smaku i ma wszechstronne zastosowanie. Ma wiele odmian. Jedną z nich jest miód faceliowy. Chociaż nie jest najpopularniejszym miodem w polskiej kuchni, zasługuje na uwagę i docenienie ze względu na wartości odżywcze i niezwykle subtelne nuty smakowe i zapachowe. Wziąwszy pod uwagę uniwersalny charakter warto zaprosić go do domowej spiżarni na dłużej!
Opis
Co to jest miód faceliowy?
Powstaje z facelii, np. facelii błękitnej, bardzo w Polsce popularnej uprawnej rośliny z rodziny ogórecznikowatych. Warto poznać jego właściwości i wpływ na nasze zdrowie. Oprócz wyjątkowego, kwiatowego i słodko-cytrusowego smaku ma także duży wpływ na cały organizm. Współcześnie, gdy żyjemy w coraz większym pędzie i nierzadko zaniedbujemy zdrowie, warto uciekać się do prostych rozwiązań, by w szybki sposób dostarczyć organizmowi „paliwa” – zdrowej energii i substancji odżywczych o działaniu antyoksydacyjnym i wspomagającym układ odpornościowy. Miód faceliowy to dobre rozwiązanie podczas wzmożonego wysiłku organizmu, gdy mamy dużo na głowie.
Walory smakowe miodu faceliowego
Kwiatowy, słodki, delikatny i lekki smak sprawiają, że ta odmiana miodu służy niezwykle wszechstronnemu zastosowaniu w diecie. Mogą jeść go dzieci i dorośli. Sprawdzi się jako dodatek do wielu dań ze względu na uniwersalne walory dla podniebienia.
Właściwości i zastosowanie miodu faceliowego
Miód faceliowy ma kremowy kolor i gęstą konsystencję. Posiada dużo węglowodanów łatwych do przyswojenia przez nasz organizm, dzięki czemu stanowi zarówno zdrowy, jak pożywny i wysokoenergetyczny produkt. W domowej kuchni i warto często po niego sięgać, zwłaszcza, iż ze względu na delikatny smak pozwala zastąpić niezdrowe słodziwa takie jak cukier. Miód faceliowy jest w pełni naturalny. Ma mnóstwo substancji odżywczych i przez znawców miodów uznaje się go za nader szlachetną odmianę. Z tego względu miód faceliowy to bardzo dobry pomysł na prezent dla tych, którzy lubią jeść zdrowo i wykwintnie.
Wartości odżywcze miodu faceliowego
O miodzie faceliowym mówi się, iż jest panaceum na problemy ze zdrowiem. Dlaczego? Wykazuje silne działanie antybakteryjne i wzmacnia pracę całego organizmu, w tym układu odpornościowego, który to przecież chroni nas przed infekcjami i wszelkimi drobnoustrojami. Co jeszcze warto wiedzieć o miodzie faceliowym?
Może również przyspieszać proces gojenia się oparzeń. Zaleca się go do stosowania w profilaktyce przeciwnowotworowej, ma działanie antyoksydacyjne. Pomaga w stanach zapalnych organizmu. Miód faceliowy jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, dodatkowo posiada mikro i makroelementy takie, jak fosfor, cynk i magnez.
Zastosowanie miodu faceliowego w kuchni
Może być doskonałym dodatkiem do zup mlecznych, pancake’ów, rogalików, biszkoptów, omletów i koktajli. Dodatkowo sprawdzi się dodawany do wszelkiego rodzaju aromatycznych i słodkich wypieków. Dzięki niemu nie potrzebny będzie już cukier, zatem przygotowywane potrawy zyskają nie tylko wyjątkowy aromat, ale też będą po prostu zdrowe dla całej rodziny.
Alina78 –
Smaczny, naturalny miód. Idealny do robienia lemoniady.
Julka –
Mój ulubiony! 🙂 Regularnie kupuje