5,00 zł
Opis
Warto dbać o dietę, fundując organizmowi pożywne i pełne witamin produkty, dzięki którym poprawiamy naszą odporność i czujemy się świetnie. Jednym z takich składników jest kasza jaglana. Warto ją jeść regularnie. Korzystajmy z tego, co daje nam natura. Jakie są największe zalety kaszy jaglanej? O tym poniżej!
Kasza jaglana – właściwości
Odpowiednio ugotowana zachwyca delikatnym smakiem i aromatem. Ma jasnożółtą barwę i jest dość sypka. Zdarza się, że wyczuwamy delikatny posmak goryczki po ugotowaniu – by tego uniknąć zaleca się uprzednie uprażenie kaszy jaglanej na patelni. Nie należy robić tego jednak zbyt długo, gdyż proces prażenia następuje bez zastosowania żadnego tłuszczu, więc przetrzymanie kaszy na patelni może się przyczynić do jej przypalenia. Nie wolno do tego dopuścić.
Uprażoną kaszę przekładamy do rondelka i gotujemy według instrukcji z opakowania. Nie rozgotujmy jej, by była sypka. W prosty sposób przyrządzimy z jej udziałem dania wytrawne i słodkie desery. Ma wszechstronne zastosowanie w domowym menu i jest niezwykle cenna dla naszego zdrowia. Warto także podkreślić inny istotny aspekt – mianowicie, kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom chorującym na celiakię.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest wytwarzana z prosa i stanowi niezwykle cenne źródło miedzi, żelaza, a także witamin z grupy B. Wspomaga także utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w ludzkim organizmie.
Produkty z kaszy jaglanej
Nie tylko kasza jest cennym pożywieniem w naszej diecie. Można z niej również wytwarzać mąkę jaglaną, z której to z kolei zrobimy pyszne ciasta i placki. Na rynku dostępne są makarony jaglane, stanowiące doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej.
Kasza jaglana – zastosowanie w kuchni
W domowym menu kasza jaglana to cały wachlarz możliwości. Istnieje mnóstwo inspiracji kulinarnych, dzięki którym przyrządzimy wyśmienite posiłki wytrawne i słodkie. Kasza jaglana w wydaniu minimalistycznym, może być serwowana w towarzystwie duszonych gruszek i jabłek z cynamonem z dodatkiem syropu klonowego lub miodu.
Można podawać ją również w połączeniu z mleczkiem kokosowym i wiórkami kokosowymi oraz polewą z gorzkiej czekolady, tworząc domowe i zdrowe batoniki kokosowe o sycących właściwościach. Sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych obiadów (lub dań mięsnych). Można z jej użyciem piec pasztety a po dokładnym zmiksowaniu surowej kaszy stworzyć mąkę jaglaną dodawaną do wypieków i placków. Odpowiedni proces długotrwałego gotowania kaszy jaglanej umożliwi nam w domowych warunkach stworzyć napój jaglany, który w sezonie letnim posłuży jako zdrowa baza do koktajli i zastąpi mleko krowie.
Zalety kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest przede wszystkim lekkostrawna i bardzo łagodna w swym smaku. Dzięki temu może być doskonałym składnikiem posiłków zarówno dla dorosłych, jak dzieci. Kasza jaglana jest pożywna, jednocześnie nie obciążając żołądka. Doskonale sprawdza się w daniach obiadowych i deserach. Wspomaga regenerację organizmu, redukuje ilość wydzieliny błon śluzowych i ma działanie antybakteryjne. Jest zatem cennym produktem podczas wszelkich infekcji.
Informacje dodatkowe
Waga | 1 kg |
---|---|
Waga | 0,5kg, 1kg |
Marysia –
Kasza bardzo dobra, na pewno jeszcze raz zamowie 🙂
Nati34 –
Bardzo dobra
Basia –
Pyszna uwielbiam!