6,00 zł
Opis
Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa w dbałości o dobrą kondycję całego organizmu. Jednym z produktów, który zaleca się do regularnego spożycia jest kasza gryczana palona. Ma ciemną kakaową barwę i esencjonalny, charakterny smak. Pachnie aromatycznie i wyróżnia się wśród innych kasz nie tylko powyższymi właściwościami, ale także pozytywnym wpływem na ludzki organizm. Kasza gryczana palona to skarbnica witamin oraz składników mineralnych, która po odpowiednim przyrządzeniu smakuje wybornie. Jakie są jej największe zalety?
Kasza gryczana palona – właściwości
Wytwarzana z gryki i prażona kasza gryczana ma znacznie ciemniejszy kolor od kaszy niepalonej. Pachnie również inaczej – znacznie intensywniej i jej smak także znacząco wysuwa się na pierwszy plan w posiłku. Jest sypka i można ją spożywać zarówno z dodatkiem sosów, mięs i warzyw. Sprawdzi się również w delikatnym wegetariańskim wydaniu z minimalistyczną ilością składników. Prażona wersja charakteryzuje się delikatnie orzechowym smakiem.
Jakie wartości odżywcze ma kasza gryczana palona
Oprócz intrygującego aromatu i wyjątkowego smaku, kasza gryczana jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, żelazo a także przeciwutleniacze. Ze względu na zawartość błonnika wspiera pracę układu trawiennego przeciwdziałając problemom zaparć. Dzięki temu może być stałym elementem codziennego menu, wspierając funkcjonowanie organizmu i wyostrzając charakter spożywanych potraw.
Zastosowanie kaszy gryczanej w kuchni
Jest wiele dań, w których kasza gryczana palona odnajduje się wprost idealnie. To królowa gulaszów, sosów grzybowych, a także dodawana jest tradycyjnie jako składnik farszu do pierogów. Kasza gryczana może być również spożywana na słodko, choć może to zaskakiwać. Z jej dodatkiem przyrządzimy ciasta czekoladowe, koktajle i wiele innych przysmaków.
Mieląc surową kaszę gryczaną można uzyskać mąkę gryczaną, a z niej… upieczemy wiele ciast, chlebów i usmażymy rozmaite placki. Kasza gryczana może być wszechstronnie stosowana w naszym domowym menu, wspierając jednocześnie pracę organizmu dzięki swym odżywczym właściwościom.
Zalety kaszy gryczanej palonej
Ten wartościowy składnik w naszej diecie ma zbawienne działanie na układ trawienny i odpornościowy. Kasza gryczana ma – co warto podkreślić – niski indeks glikemiczny, toteż (po uprzedniej konsultacji ze specjalistą) można włączyć ją do diety dla diabetyków.
Ze względu na nieskomplikowany proces przygotowywania palona kasza gryczana może być dedykowana osobom prowadzącym intensywny tryb życia. Chcących odżywiać się zdrowo i sycąco a jednocześnie nie mają czasu na przyrządzanie skomplikowanych potraw. Kasza gryczana sprawdzi się więc jako bohaterka dań kilkuskładnikowych, gdzie w połączeniu z warzywami i lekkim sosem może pełnić rolę pełnowartościowego posiłku w ciągu dnia. Warto także docenić kaszę gryczaną paloną ze względu na walory wizualne – ze względu na intensywną brązową barwę może kontrastować z kolorowymi dodatkami na talerzu
Informacje dodatkowe
Waga | 0,5kg, 1kg |
---|
Weronika –
Pyszna kasza! Polecam 🙂
Oleg –
Smaczna
Maciek –
super kasza , jestem bardzo zadowolony z jakości i ceny , na pewno wrócę z zamówieniami , POLECM
Justyna –
Bardzo dobra, uwielbiam jej smak