6,00 zł
Jej charakterystyczny aromat dodaje charakteru spożywanym posiłkom. Wyróżnia się wśród innych kasz dzięki wyrazistemu, a jednocześnie szlachetnemu smakowi. Można jeść ją z mięsem i w towarzystwie warzyw. Jest niezwykle zdrowa i warto, by gościła na naszych talerzach często. Kasza gryczana niepalona – jakie są jej właściwości? Dlaczego powinna królować w domowej kuchni?
Opis
Kasza gryczana niepalona
Kasza wytwarzana z gryki w formie nieprażonej (zwana również kaszą gryczaną białą lub jasną kaszą gryczaną) jest niezwykle wartościowa dla ludzkiego organizmu. Ma także jasnobeżowy lub zielonkawy kolor, smak zaś znacznie łagodniejszy od wersji palonej. Świetnie odnajduje się w daniach wegetariańskich i mięsnych, zatem można wykorzystywać ją w domowym jadłospisie na wiele sposobów. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Oprócz tego zbawiennie wpływa na nasz organizm. Jakie są jej zalety i wartości odżywcze? O tym poniżej!
Jakie wartości odżywcze ma kasza gryczana niepalona
Ta nieprażona wersja kaszy gryczanej charakteryzuje się wysoką zawartością cynku, żelaza oraz magnezu. Dodatkowo jest bardzo pożywna i sycąca.
Jaki jest jej wpływ na nasz organizm?
- Stabilizuje poziom glukozy we krwi,
- Wspomaga układ trawienny w pracy,
- Wykazuje działanie antybakteryjne,
- Wspiera układ odpornościowy,
- Wspomaga w profilaktyce antynowotworowej.
Kasza gryczana niepalona jest źródłem magnezu, błonnika pokarmowego oraz białka. Zawiera w sobie także fosfor, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne węglowodany oraz kwas foliowy.
Zastosowanie kaszy gryczanej w kuchni
Kasza gryczana niepalona ze względu na swą delikatność świetnie komponuje się z wieloma daniami. Można serwować ją z dodatkiem warzyw w czysto wegetariańskiej odsłonie lub z pieczonym mięsem w ciemnym sosie z dodatkiem grzybów. Kasza gryczana niepalona może także być jedzona z dodatkiem suszonych pomidorów i różnych nasion oraz pestek dyni. To nie wszystko – kaszę gryczaną można dodawać także do zup. Doskonale koresponduje ze smakiem grzybów. Może zatem na stałe zagościć na naszych półkach w kuchni i odgrywać ważną rolę w codziennym jadłospisie. Ze względu na delikatny smak stanowi łagodną alternatywą dla osób, które nie przepadają za ciemną kaszą gryczaną a jednocześnie nie chcą rezygnować całkowicie ze spożywania tego zdrowego produktu.
Zalety kaszy gryczanej niepalonej
Warto docenić jej dobroczynny wpływ na organizm. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo wartościowa. Co najważniejsze, jest prosta w przyrządzeniu. Jeśli zatem żyjemy w biegu a chcemy jeść świadomie, wybierając najlepsze produkty, powinniśmy często wykorzystywać kaszę gryczaną niepaloną w menu. Coraz popularniejsza jest dieta pudełkowa. Przyrządzamy zdrowe posiłki na cały dzień i chowamy je do pojemników typu lunch box. Dzięki temu nazajutrz możemy w każdej chwili – nawet w pracy – sięgnąć po treściwy posiłek.
Kasza gryczana bardzo dobrze sprawdzi się w tej roli jako składnik tzw. dań kilkuskładnikowych. Wystarczy połączyć ją z niewielką ilością oliwy z oliwek, szczyptą soli i warzyw gotowanych na parze, jak np. brokuły, marchewka i kalafior. To smaczna i zdrowa alternatywa dla fastfoodów jedzonych w biegu. Wystarczy poświęcić kwadrans i gotowe!
Gryka jest rośliną miododajną, dzięki czemu w naszej ofercie znajdziesz również miód gryczany z rodzinnej pasieki.
Informacje dodatkowe
Waga | 0,5kg, 1kg |
---|
Karol –
Fenomenalna kasza, lepszej nie jadłem.
Ulaa –
jestem niesamowicie zadowolona – najwyższa jakość
Isia –
Bardzo dobra jakość – polecam!